Es busquen voluntaris per la #fmcaldes19

?Els Joves intrèpids estan buscant voluntaris per la Festa Major 2019!
 
?Demà, dijous 3 de juliol, no et perdis la reunió de voluntaris de Festa Major a les 20 h al Casino! 
 
Els Joves Intrèpids fan una crida als voluntaris/es de Festa Major 2019!
 
?Quin són i què fan els Joves intrèpids?
Són un grup de persones que treballen amb l’Ajuntament per preparar la FM. S’encarreguen de la barra, els concerts, els sopars… i tot l’any treballen per fer la millor FM del territori! Si t’hi vols afegir, contacta amb ells a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
 
?Demanen voluntaris/es per apuntar-se a torns. Què implica?
Tothom que hi participi ha de signar un acord de voluntariat, que s’ha de recollir a l’Oficina de Turisme durant el mes de juliol.
 
?Implica arribar puntual i quedar-se fins al final del torn, i la feina es recompensa amb la samarreta i el sopar de col·laboradors.
 
?Busquen fent pels torns de sopars:
Dissabte 03/08 de 20h a 23’45h
Diumenge 04/08 de 20h a 23’45h
Dilluns 05/08 de 20h a 23’45h
També es busquen voluntaris/es pel PUNT VIOLETA
Dins la campanya #caldeslliuredesexisme s’organitza un punt d’informació i sensibilitazació sobre agressions sexistes en el context d’oci nocturn, on també hi calen mans! Podeu venir a Ca la Romana a informar-vos!
 
Més informació: Joves intrèpids, Ca la Romana o Ajuntament de Caldes

Informació de la papallona de l’eruga del suro

És possible que diferents veïnes i veïns de Caldes hagin observat una proliferació extraordinària de papallones petites, de color marronós i antenes plomoses. Es tracta de la coneguda com a  Lymantria dispar, papallona nocturna natural d'Europa i d'Àsia que, normalment, es troba en equilibri de manera natural als nostres boscos afectant, sobretot, les alzines i les alzines sureres. Ni la papallona ni l’eruga són urticants ni perilloses per a les persones o animals. Els Agents Rurals informen que en qüestió de dies s’anirà reduint la població.

En ser una espècie autòctona, compta amb nombrosos depredadors i paràsits (ocells insectívors, escarabats, vespes i mosques paràsites) que controlen les fluctuacions poblacionals. Tot i això, de manera cíclica la població augmenta enormement i pot produir molèsties i intenses defoliacions durant diversos anys. Aquest any s’ha detectat una important activitat a tota la comarca, sobretot en les zones més forestals. De fet, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va realitzar durant el mes de maig tractaments fitosanitaris extraordinaris en 2.000 hectàrees forestals de La Selva.

El seu cicle biològic és anual. Cap a mitjans de primavera, de les postes de l´any anterior en neixen erugues de forma escalonada, que es pengen de fils sedosos i són desplaçades pel vent fins a grans distàncies. Acabades de néixer són peludes i de color negrós, però canvien d´aspecte i coloració després de cada muda. S´alimenten de fulles de diverses espècies vegetals, però principalment d´alzines i alzines sureres, provocant defoliació. A finals de primavera les erugues crisàlides sobre mateix dels arbres o en llocs pròxims, i a mitjans d´estiu surten les papallones, tot i que aquest any han proliferat abans degut a les condicions meteorològiques. Les femelles, de mida més gran i color blanc, ponen els ous cap a finals d´estiu, que no naixeran fins a la primavera següent.

La proliferació d´aquesta espècie pot provocar danys en la producció de fusta i suro i en parcs i jardins, danys estètics. No s´aconsellen accions de lluita insecticida. Només en casos d´atacs molt greus es poden fer tractaments, sempre sota control professional. A nivell particular hi ha la possibilitat d’adquirir trampes amb feromones per capturar adults i evitar que facin postes.

Tot i ser peluda, es tracta d´una espècie inofensiva pel que fa a la salut de les persones. No s´ha de confondre amb l´eruga de la processionària del pi tant per l´època (la processionària es veu a l´hivern i fins a finals de març) com pel comportament i coloracions.