Campanya per conscienciar els joves en l’ús responsable dels patinets

L'Ajuntament de Caldes de Malavella, compromès amb la seguretat i el benestar dels seus joves, ha posat en marxa una campanya de conscienciació sobre l'ús segur dels patinets als centres educatius del municipi. Aquesta iniciativa pretén informar i educar els estudiants sobre les normes de circulació, així com fomentar un ús responsable i segur d'aquests vehicles de mobilitat personal.


Durant aquest mes de juny la Policia Local de Caldes de Malavella ha portat a terme una nova campanya específica informativa de vehicles de mobilitat personal (VMP), com els patinets elèctrics, als centres educatius del poble.


En aquest sentit, la campanya s'estén a tots els centres educatius, a alumnes de 5è i 6è de primària a tota l'ESO, amb una especial atenció en aquelles infraccions que posen en risc els altres usuaris de la via, com circular per voreres i per l'illa de vianants i les possibles lesions fruits d'una conducció temerària.


Les dades recollides del que portem de l'any 2023 recalquen la necessitat d'actuar en aquest tema: hi ha hagut un total de 18 accidents amb VMP implicats (2 accidents per mes, de mitjana). Per això, "hem de posar més recursos, més eines i més atenció per poder prevenir aquest tipus d'accidents", ha remarcat cap de la Policia Local, Xavi Muñoz.


En paraules de l'alcalde, Salvador Balliu "creiem que és necessari educar els joves sobre quina és la normativa de seguretat viària en relació amb els VMP i, per aquest motiu, s'ha treballat amb les escoles i l'institut del municipi per oferir xerrades sobre aquesta qüestió al seu alumnat".


Muñoz, ha posat de relleu que "uns dels temes que més preocupa a l'espai públic és el recent creixement de l'ús de VMP, entre els quals hi ha els patinets, i, per tant, haurem d'aprendre a conviure-hi. Es tracta d'un tipus de vehicles eficients, que fomenta la mobilitat sostenible, però que s'ha d'utilitzar complint totes les normes de seguretat viària".

En paraules del regidor de mobilitat Àlex Toldrà "amb aquesta campanya ens assegurarem que els estudiants coneguin les normes bàsiques de circulació i les apliquin quan utilitzen els patinets per desplaçar-se a l'escola". A més també com a prioritat "volem conscienciar de la importància de respectar els espais destinats als vianants i de circular de manera que no posin en perill altres persones".

Cal recordar que els vehicles de mobilitat personal són dispositius amb motorització elèctrica i velocitat màxima de 25 km/hora (monocicles, patinets elèctrics i segways). Aquests estan subjectes al reglament general de circulació i, per tant, el seu incompliment, pot comportar sancions que van des dels 80 € (en supòsits com entorpir la circulació o crear perjudicis i molèsties innecessàries) a 200 euros (en el cas de conduir un VMP de forma negligent; per conduir utilitzant cascs o auriculars; per transportar més persones de les autoritzades; per circular per una vorera o zona de vianants, etc.), a 500 € en el cas de conducció temerària o fins i tot a 1.000 euros per conduir sota la influència de begudes alcohòliques.

L'Ajuntament de Caldes de Malavella confia que aquesta campanya contribuirà a millorar la seguretat viària dels nostres joves i a fomentar un ús més responsable dels patinets. Animem a tots els joves de Caldes que si tenen algun dubte o consulta no dubtin a posar-se en contacte amb la Policia Local.