Alerta sanitària per productes cosmètics

Set productes es retiren per presència de substàncies prohibides i un, per un bacteri.  

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris comunica un avís de retirada immediata del mercat de cinc productes cosmètics. Segons les autoritats, els productes contenen butylphenyl methylpropional. Aquesta substància està inclosa en l'annex II (llista de substàncies prohibides en productes cosmètics) del Reglament (CE) 1223/2009, la qual cosa fa que estigui prohibit el seu ús en productes cosmètics. 

Es tracta del lot 2443 de la colònia STAR NATURES con fragancia de Fresas con Nata; tots els lots de les colònies Lingot de Naturmais, Narciso de Naturmais, Diore de Naturmais i Bossic pour home, i tres lots de la crema Nuky Creme Hidratante Soft. 

A més, també es demana la retirada de dos productes més. En el cas dels esmalts d'ungles de la marca Galéze China Glaze s'ha detectat que contenen hema i di-hema trimethylhexyl dicarbamate, que és una substància també prohibida per la regulació europea. Tampoc s'indicava en l'etiquetatge que és un producte d'ús únicament professional i pot provacar una reacció al·lèrgica. 

D'altra banda, el Departament de Salut també informa l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris de la contaminació de tres lots del producte Aigua bidestilada Orravan amb el bacteri Burkholderia cepacia. El procés de fabricació no dóna garanties suficients que tots els lots puguin haver estat contaminats i el producte no porta cap sistema conservant que el protegeixi. 

Les autoritats han ordenat, com a mesura cautelar, el cessament de la comercialització dels lots afectats i la retirada del mercat de les unitats distribuïdes. Es recomana als consumidors que no adquireixin cap unitat dels lots mencionats i que, en cas de disposar-ne d'alguna, es deixi d'utilitzar immediatament. 

Per resoldre qualsevol qüestió relacionada amb aquesta alerta sanitària, podeu enviar un correu electrònic a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la., indicant, en l'assumpte del correu, la referència i la marca i nom comercial del producte afectat. Si heu experimentat o teniu coneixement que algú ha patit algun efecte no desitjat atribuïble a l'ús d'un producte cosmètic, podeu comunicar-ho a través del portal NotificaCS. 

Podeu accedir al contingut d'aquesta alerta, i al d'altres que s'han difós sobre productes cosmètics, de cura personal i biocides, al lloc web del Departament de Salut.