Caldes de Malavella exemple de bones pràctiques municipals en la gestió de la sequera

  • 200 representants de la gestió de l’aigua als municipis comparteixen bones pràctiques per fer front a la sequera
  • S’han compartit casos en municipis com Muntanyola, Peralada, Caldes de Malavella, Vic, Mataró, Terrassa, Manresa, Barcelona i l’Àrea metropolitana
  • El CWP s’ha ofert com a espai de trobada per conèixer casos d’èxit, problemàtiques i de desenvolupament de pilots per provar tecnologies innovadores.

Ahir, 31 de gener, l’Ajuntament de Caldes de Malavella, representat pel seu primer tinent d’alcalde, Sergi Mir, va ser un dels casos presentats en la jornada “Bones pràctiques municipals en la gestió de la sequera en un context d’emergència hídrica” al CaixaForum Macaya que va comptar amb una assistència de 200 persones en format híbrid.

La jornada tenia per objectiu compartir les actuacions que s’han dut a terme en municipis de Catalunya, tant grans com petits, per fer front a al sequera així com presentar solucions tecnològiques d’entitats associades al clúster per ajudar a millorar l’eficiència de la xarxa, digitalitzar o bé promoure la reutilització entre d’altres.

L’esdeveniment va iniciar-se amb una ponència a càrrec de Samuel Reyes, director de l’ACA, el qual va parlar sobre com fer front als reptes de l’emergència climàtica i la sequera des del món local i el paper de l’ACA mitjançant alguns dels ajuts destinats al món municipal. Va destacar  que els municipis no són iguals i això s’ha de reflectir en les limitacions de consum: es fan adaptacions en algunes restriccions a canvi de fomentar la corresponsabilitat en l’estalvi i en els usos. Només amb dades es podrà fer una bona gestió de l’aigua.

Per tal de poder donar una visió de diferents bones pràctiques es van crear dos blocs, un en el qual s’exposaven casos en municipis petits, i el segon en el qual es parlava d’iniciatives dutes a terme en municipis mitjans i grans.

En el primer bloc, es va poder escoltar els casos de: Muntanyola, per Salvador Graus director tècnic d’Aigües de Vic, Peralada, per Jordi Johé responsable de Girona Nord d’Aqualia i el cas d’èxit de casa nostra, Caldes de Malavella, amb Sergi Mir i Miquel primer tinent d’alcalde. Mir va destacar que la gestió municipal de Caldes de l’aigua està marcada per un bon coneixement del sistema i l’establiment d’indicadors que permeten fer-ne un seguiment, la recerca constant per l’eficiència, així com promoure la sensibilització ciutadana i la col·laboració público-privada.

La jornada va prosseguir amb la presentació de pràctiques dutes a termes en cinc grans ciutats de Catalunya: Vic, per Guillem Treserra d’Aigües de Vic, Mataró, per Raquel Compta directora gerent d’Aigües de Mataró, Terrassa, per Ramón Vázquez, gerent de Taigua, Manresa, per David Güell director d’explotació d’Aigües de Manresa i Barcelona i l’àrea metropolitana per Josep Lluís Armenter, coordinador del pla de sequera d’Aigües de Barcelona.

Per acabar amb les taules rodones, es va voler donar veu també a aquelles empreses del clúster proveïdores de solucions aplicables a municipis i que a través de la tecnologia i la digitalització fomenten l’estalvi,  la reutilització i estalvi d’aigua. Vam poder escoltar a Àngel Dutras, director de Prodaisa,  empresa que gestiona l’aigua municipal.

La jornada va servir per poder presentar aquells casos que són un exemple en la bona gestió de l’aigua, un element crític en el context d’emergència hídrica i sequera que viu Catalunya actualment.