El 90% de la roba usada recuperada a Caldes de Malavella té una segona vida via reutilització i reciclatge

Humana n’hi recull 9 tones en el primer semestre i hi evita l’emissió de 55 tones de CO2.

Els recursos que genera l’entitat es destinen principalment a programes de cooperació al desenvolupament.

La recollida selectiva i la gestió del residu tèxtil han permès recuperar 9 tones a Caldes de Malavella durant el primer semestre d’enguany per part d’Humana Fundación Pueblo para Pueblo, l’equivalent a 36.700 peces de roba. El 90% tindran una segona vida gràcies a la reutilització i el reciclatge, dos elements claus per a l’economia circular i la creació i manteniment de llocs de treball de qualitat (ocupació verda). A més, aquesta gestió del residu tèxtil hi ha evitat l’emissió de 55 tones de CO2.  

L’entitat sense ànim de lucre n’hi ha recuperat 9.072 kg de gener a juny per 8.392 en el mateix període de l’any passat: és un increment del 8,1%. El residu tèxtil (la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no s’utilitzen) es diposita en els contenidors de fàcil accés, que es buiden periòdicament per a garantir-ne un bon servei.

Les 36.700 peces de roba recuperades es classifiquen a la planta de preparació per a la reutilització que Humana té a l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental). “El primer objectiu sempre és la reutilització perquè la peça més sostenible és la que ja s’ha fabricat i no té més costos ni impacte de producció; després, el reciclatge; per últim, quan no hi queda més remei, la valorització energètica o enviar-lo a l’abocador”, afirma Rafael Mas, director de Projectes i Relacions Externes d’Humana.

“Agraïm de tot cor les donacions de la ciutadania, tanmateix encara queda molt camí per a recórrer”, afegeix Rafael Mas. A Catalunya, cada persona consumeix anualment entre 21,5 i 26 kg de roba, però només es recull selectivament el 12% dels residus tèxtils, un total de 140.000 tones/any, que van a parar als abocadors, o bé s’incineren. Aquests residus s’han convertit en un problema global: en els darrers 15 anys s’ha duplicat el nombre de peces venudes a tot el món, mentre que la seva vida útil s’ha reduït prop d’un 20%. 

“La recollida selectiva de roba té un gran potencial per a garantir-ne una segona vida: gairebé el 60% se’n pot reutilitzar i el 32%, reciclar. Per això és important que es dipositi en un contenidor de roba, perquè gairebé el 90% del residu tèxtil no acaba en el punt de recollida adequat sinó a la brossa”, asseguren des d’Humana.

Pacte per a la Moda Circular i futur llei catalana de residus

Recentment s’ha presentat el Pacte per a la Moda Circular, un acord signat per 55 empreses i entitats per afavorir una transformació del sector del tèxtil. Entre els compromisos adquirits destaquen els de reduir entre un 5 i un 10% la generació de residus tèxtils; assolir entre el 25 i el 30% en la recollida selectiva d’aquesta fracció l’any 2024; i incrementar el percentatge de valorització material de la part recollida selectivament. En concret, entre el 55 i el 60% s’haurà de destinar a la preparació per a la reutilització i, entre el 40 i el 50%, al reciclatge dels residus tèxtils.

D’altra banda, el Govern treball en l’avantprojecte de llei de prevenció i gestió dels residus i d’ús eficient dels recursos de Catalunya, que inclou objectius i mesures concrets per als residus tèxtils: per a l'any 2025, planteja una reducció a tot el país del 10% d’aquests residus, respecte al generat al 2019, i d’un 25% per al 2030. Per aconseguir-ho, es plantegen mesures per fomentar la recollida selectiva i la seva reutilització, com ara l’obligació d’incorporar un lineal, o còrner, de tèxtil de segona mà en superfícies comercials superiors als 1.200 metres quadrats.

Beneficis ambientals i socials

La reutilització del tèxtil contribueix a lluita contra el canvi climàtic: per cada kg de roba recuperada (i que no acaba en un abocador per a ser incinerat) s’hi evita l’emissió de 6,1 kg de CO2, segons un estudi de la Federació Humana People to People. Les 9 tones recuperades a Caldes de Malavella per Humana hi han evitat l’emissió de 55 tones de CO2.

A aquest benefici ambiental cal afegir-ne el social: la creació d’ocupació verda. Humana genera un lloc de treball per cada 30 tones de tèxtil recollit. A més, els recursos que se n’obtenen es destinen principalment als programes de desenvolupament que Humana du a terme als països del Sud de la mà de contraparts o socis locals. Són projectes centrats en la formació de professors de primària, l’impuls de l'agricultura sostenible o la lluita contra el VIH/SIDA, entre altres.

La destinació de la roba usada

La principal destinació de la roba dipositada en els contenidors és la planta de preparació per a la reutilització que Humana té a l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) i una petita part es ven a empreses de reutilització i reciclatge. La destinació de les peces tractades és:

  • El 59% es destina a la reutilització: el 17% mitjançant les botigues de moda sostenible d’Humana i el 42% s'exporta, principalment a l’Àfrica per a comercialitzar-la, fer accessible la roba als països menys desenvolupats i generar-hi recursos per a la cooperació al desenvolupament.
  • El 32% es troba en un estat que no en permet la reutilització i es ven a empreses de reciclatge per a què elaborin altres productes (mantes, aïllants o draps per a la indústria d'automoció).
  • El 2% són residus impropis (plàstics, cartrons, altres) que es posa en mans de gestors autoritzats corresponents.
  • L’1% són residus que es destinen a valorització energètica.
  • El 6% no es pot reutilitzar ni reciclar ni valoritzar energèticament i s'envia a un centre de tractament de residus per a disposició final.

Sobre Humana Fundación Pueblo para Pueblo

Humana Fundación Pueblo para Pueblo promou des del 1987 la protecció del medi ambient mitjançant la reutilització del tèxtil i du a terme programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia així com d’ajuda local i agricultura urbana al territori més proper. La seu central és a l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) i disposa de delegacions a Madrid, Andalusia, Astúries, Comunitat Valenciana i Galícia. L’entitat genera un lloc de treball indefinit a temps complet per cada 30.000 kg de tèxtil recollit. Forma part de l’Asociación Española de Fundaciones, la Federación Española de la Recuperación y el Reciclaje, la Coordinadora Catalana de Fundacions, l’Associació de Moda Sostenible de Barcelona i la Federació Humana People to People. També és signatària del Pacte per a la Moda Circular.