La gestió d’aquest sistema de recollida de residus es farà a través del Consell Comarcal de la Selva i està previst que es posi en marxa a finals d’aquest 2020
El municipi de Caldes inicia el procés de canvi cap a la recollida de residus porta a porta
La població de Caldes de Malavella ha iniciat el procés de canvi cap a la recollida de residus porta a porta, així ho ha avançat l’ens selvatà, que s’encarregarà de la seva gestió. En aquests moments, des del Consell Comarcal de la Selva s’ha iniciat la campanya de comunicació a la població que comptarà amb diverses fases durant els pròxims mesos fins a la implantació d’aquest nou servei de recollida de residus, que està previst que sigui el mes de novembre.
Actualment, a la població de Caldes de Malavella hi ha contenidors al carrer des de fa 30 anys i, en tot aquest temps, només s’ha aconseguit el 30 per cent de recollida selectiva. Això vol dir que la major part dels residus habituals de la bossa de deixalles, que són fracció orgànica, envasos, paper, vidre i rebuig es perden a l’abocador.
El nou sistema de recollida de residus porta a porta consisteix en dipositar els residus a la porta de casa correctament separats en les fraccions que ja coneixem: Orgànica, resta, envasos, paper...i vidre. Pel que fa al vidre, preveiem mantenir-ne la seva recollida amb els mateixos contenidors del carrer.
Per què es recicla més amb aquest model?
Les xifres ens demostren que amb aquest model de recollida porta a porta es recicla més, el reciclatge és obligatori i cada llar es responsabilitza directament de deixar els seus residus ben separats a la porta de casa seva. Per facilitar aquest control, com a mínim un dels cubells emprats porta un xip electrònic que l’identifica amb l’adreça de la llar.
Per molts motius transcendentals que, a més a més, lliguen medi ambient i economia: els residus reciclats no són altra cosa que recursos que permeten fabricar nous productes de consum; i això influeix directament en l’estalvi de matèries primeres del planeta
Aquests darrers dos mesos algunes llars de Caldes han estrenat els avantatges de la recollida porta a porta durant la crisi de la Covid-19, acollint-se al servei particularitzat que ofereix l’Ajuntament a les persones en situacions especials.
El reciclatge beneficia el medi ambient per molts motius que, a més a més, relacionen medi ambient amb economia. I és que els residus reciclats no són altra cosa més que recursos – materials que ens permeten fabricar nous articles i reduir substancialment l’extracció de matèries primeres del planeta.
Tret de sortida a la campanya de comunicació
La campanya de comunicació es va iniciar a principis del mes de març amb diverses comunicacions als mitjans locals. Tot i això i donada la situació de confinament que s’ha viscut aquests darrers gairebé dos mesos, des del servei de Comunicació de l’ens selvatà s’ha decidit reiniciar aquesta campanya comunicativa amb l’objectiu d’incidir novament en quins són els principals motius d’aquest canvi: el per què d’aquest canvi cap a la recollida porta a porta dels residus, per la protecció del medi ambient, per les noves normatives i per l’increment de costos, que es van difondre la setmana passada.
A partir d’aquesta setmana es donaran a conèixer nous àmbits de la posada en marxa d’aquest servei a la població. La campanya està pensada d’una banda per xarxes socials: Instagram, fFcebook i Twitter; i de l’altra pels mitjans més tradicionals com poden ser el Butlletí Informatiu Municipal, la revista i la ràdio municipal. Paral·lelament es duran a terme diverses xerrades sobre la implantació d’aquest nou sistema de recollida porta a porta.
La campanya comptarà amb diverses fases i es fa des del Consell Comarcal de la Selva i amb la col·laboració de l’Ajuntament d’aquest municipi.