Ple extraordinari sobre els impostos 2018

• L’IBI puja un 2’1% seguint l’augment del PIB català
• Es modifica l’impost sobre vehicles de tracció mecànica que no es modificava des del 2009
• Puja la taxa de les escombraries perquè no es recicla i puja el preu per tona del que s’aboca a la deixalleria 

Puja l’IBI, l’impost de matriculació i l’impost de la recollida de residus a Caldes de Malavella, i es redueixen les quotes referents a activitats esportives i de lleure

Dilluns6 de novembre del 2017

Aquest dilluns al vespre l’ajuntament de Caldes de Malavella ha convocat un ple extraordinari en relació a la proposta de modificació de les ordenances fiscals per a l’any 2018. 

Una de les taxes que s’ha modificat és l’impost sobre béns immobles, que en el darrer període no es va pujar. En aquest any 2018, però, s’ha cregut oportú apujar les taxes un 2’1% fent referència a la pujada del PIB català i deixant de banda la pujada del PIB a Girona que ha resultat ser d’un 2’4%.  Així, a tall d’exemple, si una família paga 573 euros d’IBI, l’any vinent en passarà a pagar 585. 

Una altra de les taxes que s’ha augmentat ha estat l’impost sobre vehicles de tracció mecànica, un impost que no es tocava des de l’any 2009. Aquesta congelació en la taxa fa que el poble de Caldes de Malavella sigui un dels pobles de la zona amb aquest impost més baix tot i la pujada que s’ha aprovat que suposarà un augment, per la majoria dels cotxes, de prop de tres euros en la taxa anual. 

També s’ha parlat d’altres impostos que han guanyat rellevància darrerament com la tramitació d’armes de balins. 

El rebut de les escombraries ha estat un dels punts que més s’ha repetit al llarg del ple. La modificació suposarà un augment d’entre 7 i 8 euros a l’any sobre aquest impost. Tot i així, aquesta taxa seguirà essent deficitària perquè la gent recicla poc i el cost de les persones que fan la recollida és més car i el gasoil també ha pujat de preu. “ Ens han apujat a 5 euros per tona el preu del que es porta a la deixalleria, això vol dir el que no es recicla, si tothom reciclés el cost seria menor”, ha assenyalat l’alcalde del municipi Salvador Balliu.L’equip de govern de l’Ajuntament està estudiant la implantació del sistema Porta a Porta. 

Amb aquest model de recollida de residus hi hauria bonificacions per la gent gran, per les persones que van a la deixalleria, que fan compostatge o per aquells que tenen una renta mínima. Segons Balliu“el sistema porta a porta està implementat a molts municipis, i és una manera de controlar i fer pagar al que ho fa malament, i bonificar al que recicla correctament”.

També s’han aprovat reduccions a les quotes referents a les activitats esportives i de lleure.Tots els punts, votats per separat per petició del Partit Socialista i constant en acte la diversitat d’opinions, s’han acabat aprovant, en una votació final, per vuit vots a favor, dos en contra i una abstenció.