Tornen les excavacions al Camp dels Ninots

Ja està en marxa la 18a campanya d’excavació del jaciment Pliocè del Camp dels Ninots, enguany marcada per la Covid19

 

  • Per garantir les mesures sanitàries, s’ha reduït el número de participants i s’ha ampliat la superfície d’excavació.
  • Hi prenen part experts de diferents centres de recerca i universitats, i estudiants del Màster Erasmus Mundus d’Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana.
  • És la primera vegada que es desenvolupa el treball de camp en aquest jaciment amb el centre d’Interpretació, l’Espai Aquae, ja funcionant.

 Malgrat la pandèmia, l’activitat de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) no s’atura i s’intenta mantenir el treball de camp previst, adaptat a les exigències sanitàries de la Covid-19. És el cas de la 18ª Campanya d'excavació al jaciment Pliocè del Camp dels Ninots (Caldes de Malavella, Girona), que ha arrencat aquesta setmana i es perllongarà fins al 2 d’octubre.

Durant aquests dies, i sota la codirecció dels Drs. Jordi Agustí, Gerard Campeny i Bruno Gómez, tots tres investigadors de l’IPHES, una dotzena de persones, entre professionals de l’arqueologia, la geologia i la restauració, principalment d’aquest centre de recerca, però també de la Universitat Rovira i Virgili (URV), de l’Institut Català de Paleoontologia (ICP), del Research Centre in Applied Geosciences (ICRAG), de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de la Universitat de Barcelona (UB), intentaran obtenir més evidències de com era la vida fa 3,1 milions d’anys. També hi pren part alumnat del Màster Erasmus Mundus en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana de la URV,

Per garantir les mesures sanitàries, s’apliquen els protocols establerts per la Generalitat i l'IPHES pel que fa a la prevenció de riscos laborals i COVID, com les distàncies de seguretat, entre d’altres. És per això que la campanya d'enguany s'ha reduït en número de participants i s'ha ampliat la superfície d'excavació.

L’objectiu d’aquest any és excavar la Cala 9/10 de Can Argilera que tan bons resultats ha donat en els darrers anys. Principalment, el nivell 11 i part del nivell 10, ambdós de 3,1 milions d’any d’antiguitat, per tal d'homogeneïtzar l'excavació en un mateix nivell paleontològic.

És a més la primera campanya que es du a terme amb el centre d'Interpretació Espai Aquae obert, doncs es va inaugurat l’agost del 2019, quan ja s’havia dut a terme l’excavació anual. Ubicat a l’antic castell de Caldes de Malavella, és un recinte d’uns 400 m². on es combina la recerca, la didàctica i la socialització del patrimoni. Hi ha materials originals del Camp dels Ninots de 3,1 milions d’anys i es proposa un recorregut per conèixer el llegat natural i cultural del municipi, forjat al llarg del temps gràcies a la particularitat de les seves aigües.

Una part de l’Espai AQUAE està dedicat a la recerca, ja que la planta superior de l’edifici està destinada a l’alberg i treball de l’equip del jaciment del Camp dels Ninots. Compta amb diferents zones per tal d’allotjar-lo durant les campanyes d’excavació, com una sala diàfana i un laboratori de restauració i conservació amb la infraestructura adient. “Serà doncs molt interessant veure com es combina la museografia amb la seva socialització, la recerca i el viure en aquest espai durant l’excavació. A més, els visitants que vagin a l'Espai AQUAE podran veure en directe com es treballa en el laboratori de restauració que es troba a la 1er planta”, apunta Bruno Gómez..