Menu

Visita conseller Jordi Turull

Visita conseller Jordi Turull
  • Unes 150 persones assistien a l’acte
  • Aquesta era una de les diferents xerrades que es fan al territori per explicar els detalls del referèndum
  • L’etiqueta que es fa servir per referir-se a com es farà la votació de l’1O és #comsempre

“Volem una participació estratosfèrica, que no s’hagi vist mai a Europa, afirmava el conseller Jordi Turull en la seva visita a Caldes de Malavella

Quan falta poc més d’un mes per l’1 d’octubre Jordi Turull, el conseller de presidència i portaveu del Govern de la Generalitat, va visitar ahir al vespre Caldes de Malavella per explicar tots els detalls del procés i definir la concepte de democràcia.

La democràcia és fer el que diu i demana el poble. El conseller de presidència Jordi Turull començava el seu discurs definint la democràcia. La trobada d’ahir al vespre (20 h) a la sala annexa de la Casa Rosa, organitzada per ANC Caldes de Malavella i Òmnium Cultural, volia aclarir dubtes sobre el referèndum del proper 1 d’octubre. Sota el nom Garanties per la democràcia, el conseller va explicar que el proper referèndum es farà #comsempre amb alguna diferència: la pressió de l’estat espanyol que voldrà boicotejar la votació i, contrarestant aquesta força, la visita de molts observadors internacionals que “podran acreditar com tothom va a votar però l’estat espanyol no els deixa”. Unes 150 persones van assistir a la xerrada.

Crida a la participació

Turull va centrar bona part del discurs en fer una crida a la participació “que ha de ser massiva i des de primera hora del matí”, per tal de demostrar a tothom la voluntat del poble català. A més, ja en el torn de preguntes aclaria com podria ser la postura d’Europa. “Europa es pronunciarà el dia després del referèndum (...) i no es deixaran perdre Catalunya, som un país estratègic i un gran motor econòmic”.

Un dels missatges que es donaven és que el procés s’ha de viure amb il·lusió i esperança, i transmetre aquests valors també als indecisos perquè vagin a votar també l’1O. El portaveu del govern català també explicava que l’objectiu és omplir les urnes com més millor i això depèn de l’actitud. Amb tot plegat, el conseller assenyalava que ara el poder el té el poble, ja no el tenen ni el Govern espanyol ni català. “Ens ho juguem tot a una carta”, amb aquest símil el conseller es referia al referèndum.

Els entrebancs de l’Estat espanyol

Es va posar l’accent en el paper sabotejador de l’estat espanyol en front el referèndum i el procés. Després de posar diferents exemples, com l’estat de les pensions, va assegurar que “si tot això ho gestionéssim nosaltres ho faríem molt millor”. També es feia una crida a la tranquil·litat i a la serenitat del poble davant dels “atacs que segur que hi hauran els dies previs per part d’Espanya”.

De totes maneres, s’explicava que la única por que el govern català té és la inhabilitació per part del poble de Catalunya, no per part del govern espanyol.

Es va repetir en diverses ocasions que la Generalitat no pot compartir amb la ciutadania la preparació del procés amb total transparència perquè prenen precaucions pels possibles atacs que el Govern d’Espanya podria fer entorn al mateix.

El paper dels joves en el procés

En el torn de preguntes també es va preguntar pel preu dels estudis universitaris i el paper del jovent en la que seria la nova Catalunya. Degut a que els joves no han viscut una dictadura, no valoren tant el que suposa tenir urnes i poder anar a votar. És el raonament que es feia per citar la importància de la participació juvenil, perquè “el que es farà el proper 1 d’octubre marcarà generacions properes, ho fem pels nostres fills i nets”, deia el conseller. També es va preguntar per què els joves no poden començar a votar abans. A tot plegat es va respondre que la votació ha de ser el màxim semblant a qualsevol votació anterior, per tal que no es pugui recriminar res al govern català. D’aquí també en surt l’etiqueta del procés: #comsempre. Es va deixar la porta oberta a si, en el cas d’Independència, aquesta podria ser una llei que es modificaria per tal que els joves puguin començar a votar a partir dels 16 anys.

També preguntaven sobre el cost dels estudis universitaris. En resposta es deia que a Catalunya ningú ha deixat d’anar a la universitat per raons econòmiques tot i que s’acceptava que hi ha un problema amb els màsters. Aquest s’ha justificat dient que s’està passant un moment d’asfíxia econòmica perquè els gairebé 15 mil milions d’euros que es destinen a l’Estat Espanyol no deixen fer majors inversions en termes d’educació o salut.

Trobada amb l’alcalde

Prèviament el conseller visitava l’Ajuntament de Caldes de Malavella amb l’alcalde, Salvador Balliu i part de l’equip de govern. Es van visitar les noves instal·lacions estrenades recentment i Jordi Turull va signar el llibre de visites del municipi.

        

 

Més en aquesta categoria: « Nou curs de l'EEM Vine a donar sang »
Tornar al principi