Menu

Troben al Camp dels Ninots un nou esquelet sencer de tapir de fa 3,1 milions d’anys

L'excavació del Jaciment del Camp dels Ninots ha localitzat l'esquelet sencer d'un nou tapir de 3,1 milions d'anys d'antiguitat, d'1'80 metres de llarg, 1,30 metres d'alçada i uns 250 quilograms de pes.

26-05-16-balanc-campanya-camp-dels-ninots-tapir-1
Imatge general del fòssil del jove tapir

26-05-16-balanc-campanya-camp-dels-ninots-tapir-2

26-05-16-balanc-campanya-camp-dels-ninots-tapir-7
El cap

26-05-16-balanc-campanya-camp-dels-ninots-tapir-8
La feina de recuperació és meticulosa

El fet destacable d'aquest exemplar és que es tracta d'un individu juvenil, la qual cosa ajuda a consolidar la hipòtesi que els animals trobats fins ara van morir de manera sobtada, inesperada i tràgica, segurament a causa d'una emanació de gas del volcà. La trobada dels esquelets sencers, sense mostra d'atacs per part de carnívors, també avala aquesta teoria.

Les excavacions en el Camp dels Ninots, dirigides per l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), han permès concentrar el 70% dels fòssils mundials de l'espècie de tapir Tapirus arvernensis. "Si bé a Europa hi ha molts jaciments que han trobat restes aïllades de tapir, el jaciment caldenc és l'únic que les conserva senceres, en connexió anatòmica i en un estat excepcional", subratllen Bruno Gómez i Gerard Campeny, investigadors de l’IPHES i codirectors d’aquest projecte de recerca.

Unes condicions idònies per al tapir
Fa 3,1 milions d’anys els tapirs eren molt abundants a la Mediterrània. En aquesta zona hi havia un clima subtropical, més humit, plujós i amb temperatures relativament suaus durant tot l'any. Els boscos predominants eren els de llorer (laurisilva) de fulla perenne com els que avui trobem al sud-est de la Xina, al Delta del Mississipí o a les zones més humides de les Illes Canàries.

En el jaciment del Camp dels Ninots s’ha pogut reconstruir el paisatge d’aquesta zona gràcies a les abundants les empremtes de restes vegetals, essencialment fulles i fruits, que han quedat atrapades en els sediments. S'hi han documentat plantes que vivien submergides en zones poc profundes i someres, bosc de ribera, amb pollancres, salzes, verns, etc. i, finalment, la laurisilva on a més de llorers també hi havia alzines, grèvols i alguns arbres caducifolis com els noguers.

És aquest context els tapirs van trobar-hi les condicions idònies per viure-hi ja que basen la seva alimentació en fulles i fruites, que eren molt abundants. L’esquelet de tapir localitzat enguany, juntament amb els altres quatre de campanyes d’excavació anteriors, tots ells d’edats diferents, demostren que l’entorn del Camp dels Ninots era l’adequat perquè hi visqués una població estable d’aquest animals. La seva extinció a Europa, a principi del Plistocè, fa entre 2,8 i 2,5 milions d’anys, és conseqüència d’un canvi climàtic que va comportar les condicions que tenim actualment en aquesta zona.

Actualment, els tapirs es troben en zones molt concretes de centreamèrica i Àsia, especialment a la Xina i Sumatra. El tapirus indicus, de pelatge blanc i negre, és l’espècie viva més relacionada amb la que va viure al Camp dels Ninots.

26-05-16-balanc-campanya-camp-dels-ninots-tapir-3

26-05-16-balanc-campanya-camp-dels-ninots-tapir-4

26-05-16-balanc-campanya-camp-dels-ninots-tapir-5

26-05-16-balanc-campanya-camp-dels-ninots-tapir-6
Restes de les potes de davant

26-05-16-balanc-campanya-camp-dels-ninots-tapir-9 

L'excavació d'enguany
Enguany, les excavacions es van iniciar el maig i es perllongaran fins el 3 de juny. Hi intervenen una dotzena de persones, entre alumnat del Màster Erasmus Mundus en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana, que s’imparteix a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, i personal investigador procedent d’universitats i centres de recerca nacionals i internacionals. Es duen a terme treballs transdisciplinars amb especial presència de la paleontologia, l’arqueologia, la geologia i la biologia, per tal de conèixer millor l’evolució de la fauna i flora en el transcurs dels últims 3,1 milions d’anys.

Les accions que l’IPHES du a terme al Camp dels Ninots formen part del projecte quadriennal de recerca “El Plio-pleistocè del Camp dels Ninots i la depressió prelitoral: evolució paleoclimàtica, dispersions faunístiques i humanes” (2014/100575) finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

26-05-16-balanc-campanya-camp-dels-ninots-tapir-10
Un grup d'estudiants de l'institut de Santa Coloma de visita a l'excavació d'enguany

Itinerari senyalitzat, un pas important per a la difusió
Dissabte passat es va inaugurar la primera fase de l'itinerari senyalitzat del Camp dels Ninots que permetrà als visitants fer el recorregut durant tot l'any i conèixer els característiques del volcà, les condicions climàtiques i els animals i plantes que hi vivien. En aquesta primera fase, s'han instal·lat un seguit de figures de ferro forjat que simbolitzen els ninots de Caldes amb el nom de "Camp dels Ninots" al davant. Aquestes escultures donen la benvinguda al visitant i marquen l'inici de la ruta que consta de rètols indicadors del recorregut i de quatre plafons explicatiu sota els següents títols: "El Camp dels Ninots: la Pompeia del Pliocè", "Una fauna subtropical: bòvids, rinoceronts i tapirs", "Del foc a l'aigua: un jaciment dins d'un volcà" i "Un clima subtropical al mediterrani: l'aigua, font de vida". Un últim punt permet observar un tall del volcà i les diferents capes sedimentàries. L'itinerari ha estat promogut per l'Ajuntament de Caldes de Malavella i realitzat per membres de l'IPHES.

En fases posteriors es completarà l'itinerari amb tres plafons més, amb la instal·lació de reproduccions dels animals a mida real i la creació de zones de descans i de pícnic per als visitants.

Per a més informació sobre l'itinerari senyalitzat, fés clic aquí.
Per a més informació sobre la inauguració, fés clic aquí.

22-12-15-senyalitzacio-camp-dels-ninots-1

22-12-15-senyalitzacio-camp-dels-ninots-5

22-12-15-senyalitzacio-camp-dels-ninots-2

Les obres del Castell de Caldes, a punt d'acabar-se
Paral·lelament, estan a punt d'acabar-se les obres del Castell de Caldes, que acolliran el Centre d’interpretació sobre el termalisme i el Camp dels Ninots. El jaciment hi tindrà una presència molt important. La planta baixa de l'edifici es destinarà a al difusió i acollirà l'exposició, amb recursos d'última generació, i tallers divulgatius per als visitants. La primera planta d’aquest edifici es destinarà a activitats relacionades amb la recerca científica, amb un laboratori de restauració de material paleontològic, àrees de treball i d’alberg per a l’equip durant els períodes de treball de camp. Acabades els obres, l'IPHES farà el projecte executiu que es preveu posara la pràctica durant l'any que ve.

Impuls a la difusió del Camp dels Ninots i al turisme
La intenció de l'equip de govern és que l'itinerari senyalitzat i el Centre d'interpretació del termalisme i del Camp dels Ninots representin un impuls per al turisme de Caldes de Malavella i que siguin un complement a altres atractius del municipi com són les aigües termals, els balnearis, les Termes Romanes, el modernisme, les rutes a peu i en bici i el golf, entre d'altres.També serà una eina perquè els caldencs coneguem una mica més les característiques d'aquest jaciment tant important.

Un jaciment únic
Tant l'equip d'investigadors de l'IPHES com l'Ajuntament està convençut del gran potencial del jaciment del Camp dels Ninots. Els estudis paleoclimàtics i de reconstrucció paleoambiental al Camp dels Ninots i les dades que aporten esdevenen cabdals per al coneixement del clima i el paisatge d’aquesta regió durant el Pliocè, fa uns 3,2 milions d'anys.

La importància es fa palesa cada cop més per les publicacions científiques internacionals i un reconeixement recent d'aquest fet és que el Govern de la Generalitat va declarar el Camp dels Ninots Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) el 17 de novembre passat, concretament, en la categoria de zona paleontològica.

Col·laboració estreta entre l'Ajuntament i l'IPHES
Des del consistori, Salvador Balliu, alcalde de Caldes de Malavella, va assegurar dissabte durant la inauguració de l'itinerari senyalitzat que "des de l'Ajuntament creiem fermament en el projecte, que és únic en el món. L'última acció que hem fet des de l'Ajuntament és la primera fase de senyalització que inaugurem avui i que ajudarà els visitants a entendre la formació del volcà i com era la vida en aquella època". Balliu va voler deixar clar però que "no ens pararem aquí" i va afegir que "aviat acabarem el Centre d'interpretació de l'aigua termal i del Camp dels Ninots on el jaciment tindrà un lloc rellevant".

Va continuar el parlament dient que "tenim la intenció d'impulsar la segona fase del projecte de senyalització del Camp dels Ninots que contempla la instal·lació del tres panells informatius. Una altra actuació que ens faria il·lusió és instal·lar-hi unes rèpliques a mida natural dels animals que s'hi han trobat com si estiguessin pasturant". L'alcalde va posar de relleu el ressò del jaciment a fora del nostre municipi assenyalant que molta gent s'adreça a l'Oficina de Turisme demanant pel Camp dels Ninots. L'itinerari senyalitzat contribuirà a satisfer aquesta demanada.

Robert Sala, director de l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, va afirmar que "el Camp dels Ninots és bàsic i essencial, és un punt molt important en la nostra línia de recerca. És un jaciment excel·lent en el marc europeu i prova d'això és que és difícil de trobar fòssils d'animals conservats així i en canvi aquí en trobem a desenes".

L'IPHES i l'Ajuntament de Caldes de Malavella continuen treballant estretament segons un pla estratègic elaborat conjuntament a partir de quatre línies bàsiques: la protecció de l'entorn, la recerca científica, la docència i la divulgació. Gerard Campeny es va mostrar convençut que el Camp dels Ninots pot aportar molt a Caldes de Malavella en l'àmbit patrimonial i cultural però també en el turístic i econòmic.

Tornar al principi