Menu

Inauguren la senyalització del Camp dels Ninots

El dissabte passat es va inaugurar la primera fase de la senyalització del Camp dels Ninots de Caldes de Malavella amb el ferm convenciment per part dels investigadors i de l'Ajuntament del gran potencial que té el jaciment.

21-05-16-inauguracio-senyalitzacio-camp-dels-ninots-2

21-05-16-inauguracio-senyalitzacio-camp-dels-ninots-1
D'esquerra a dreta, Gerard Campeny, Mercè Rossell, Salvador Balliu, Bruno Gómez i Robert Sala

La inauguració de l'itinerari senyalitzat va comptar amb la presència d'un públic nombrós que posteriorment va poder visitar les excavacions que s'estan realitzant en el jaciment fins el proper 4 de juny.

Mercè Rossell, regidora de Turisme, Cultura i Patrimoni històric, va obrir l'acte protocol·lari i va donar pas a Robert Sala, director de l'IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social). Sala va afirmar que per a l'Institut, "el Camp dels Ninots és bàsic i essencial, és un punt molt important en la nostra línia de recerca. És un jaciment excel·lent en el marc europeu i prova d'això és que és difícil de trobar fòssils d'animals conservats així i en canvi aquí en trobem a desenes".

Robert Sala va reconèixer que arribar fins a on s'ha arribat no ha estat fàcil ni per a l'IPHES ni per a l'Ajuntament, va voler fer un agraïment als alcaldes que han donat suport a la investigació i difusió del jaciment caldenc i va confiar que la senyalització del Camp dels Ninots serà "un punt d'inflexió en un projecte de llarg recorregut".

El director de l'IPHES va voler destacar que el Camp dels Ninots ha arribat a ser un element d'identitat per al poble com ho demostra el fet que només d'entrar a Caldes (venint de Girona), de les primeres coses que podem veure és l'escultura amb el nom del jaciment.

21-05-16-inauguracio-senyalitzacio-camp-dels-ninots-5
Explicacions davant un dels plafons informatius

21-05-16-inauguracio-senyalitzacio-camp-dels-ninots-4

Per la seva part, Salvador Balliu, alcalde de Caldes de Malavella, va assegurar que "des de l'Ajuntament creiem fermament en el projecte, que és únic en el món. L'última acció que hem fet des de l'Ajuntament és la primera fase de senyalització que inaugurem avui i que ajudarà els visitants a entendre la formació del volcà i com era la vida en aquella època". Balliu va voler deixar clar però que "no ens pararem aquí" i ha afegit que "aviat acabarem el Centre d'interpretació de l'aigua termal i del Camp dels Ninots on el jaciment tindrà un lloc rellevant".

Va continuar el parlament dient que "tenim la intenció d'impulsar la segona fase del projecte de senyalització del Camp dels Ninots que contempla la instal·lació del tres panells informatius. Una altra actuació que ens faria il·lusió és instal·lar-hi unes rèpliques a mida natural dels animals que s'hi han trobat com si estiguessin pasturant". L'alcalde va posar de relleu el ressò del jaciment a fora del nostre municipi assenyalant que molta gent s'adreça a l'Oficina de Turisme demanant pel Camp dels Ninots. L'itinerari senyalitzat contribuirà a satisfer aquesta demanada.

21-05-16-inauguracio-senyalitzacio-camp-dels-ninots-3

El codirector de l'excavació del jaciment del Camps dels Ninots, Gerard Campeny (l'altre director és Bruno Gómez) va remarcar la declaració del Camp dels Ninots com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) per part del Parlament de Catalunya el novembre de l'any passat. Això és important perquè, va dir, "reconeix el jaciment com a un bé que és patrimoni de tots i en garanteix la conservació per aquesta i futures generacions".

Campeny va destaca que l'IPHES i l'Ajuntament de Caldes de Malavella continuen treballant estretament segons un pla estratègic elaborat conjuntament a partir de quatre línies bàsiques: la protecció de l'entorn, la recerca científica, la docència i la divulgació. L'investigador caldenc es va mostrar convençut que el Camp dels Ninots pot aportar molt a Caldes de Malavella en l'àmbit patrimonial i cultural però també en el turístic i econòmic.

21-05-16-inauguracio-senyalitzacio-camp-dels-ninots-10

La primera fase dels Camp dels Ninots inaugurada el dissabte passat consta d'una escultura de benvinguda al circuit amb unes figures de ferro forjat que simbolitzen els ninots de Caldes al davant. Allà, un panell explicatiu obre un circuit que té continuïtat amb tres plafons més situats a l'interior del volcà que expliquen la formació del volcà i del llac, el clima, la fauna i la flora que hi havia a Caldes fa uns 3,2 milions d'anys. La senyalització tindrà una segona fase que consistirà en la instal·lació de tres plafons més. El pla estratègic també preveu situar al llarg del recorregut diverses rèpliques a mida natural dels animals que s'han trobat al jaciment per fer-se'n una idea més aproximada. El circuit tindrà com a complement una àrea de descans i de pícnic per als visitants.

Totes aquestes iniciatives es fan i es faran amb una col·laboració estreta entre l'Ajuntament de Caldes de Malavella i l'IPHES en el marc pla estratègic del Camp dels Ninots.

Per a més inforamció sobre la senyalització i el Camp dels Ninots, llegiu aquesta notícia.

21-05-16-inauguracio-senyalitzacio-camp-dels-ninots-6
Visita a les excavacions d'enguany

21-05-16-inauguracio-senyalitzacio-camp-dels-ninots-7

21-05-16-inauguracio-senyalitzacio-camp-dels-ninots-8

21-05-16-inauguracio-senyalitzacio-camp-dels-ninots-9

Tornar al principi