Menu

Èxit en El gust de la paraula

Èxit en El gust de la paraula
  • El concurs de pilotes d’escudella va ser l’activitat que va aplegar més gent
  • L’activitat de l’ ”Olla Barrejada” on es feia un taller de jocs infantils també ha estat de les més exitoses
  • A partir d’ara es vol fer El gust de la paraula una vegada a l’any

Caldes de Malavella es desmarca de les fires culturals celebrant la tercera edició de El Gust de la Paraula

La jornada, celebrada al llarg de diumenge, era la tercera vegada que es feia, tot i que es creu que enguany ha estat la més multitudinària.

Dilluns, 20 de novembre del 2017

Dissabte es va celebrar a Caldes de Malavella El gust de la paraula, una proposta d’hibridació turístico-cultural que marida gastronomia i literatura amb la intenció d’enfortir la promoció dels restauradors i els productors locals, així com incentivar la lectura entre els infants i els adults. Aquesta activitat neix del 20é aniversari de la Biblioteca Francesc Ferrer i Guàrdia i de la inauguració de la Oficina de Turisme. Val a dir que la iniciativa va merèixer l’any passat el IV Premi Teresa Rovira i Comas a la innovació a les biblioteques públiques catalanes. Una iniciativa que pretén enfortir la promoció de la marca i del col·lectiu de restauradors, i promocionar els productes locals. Tot apropant el visitant al patrimoni municipal i potenciant  l’activitat cultural amb l’objectiu d’incentivar la lectura als infants i adults, i acostar els nens a la cuina i a la bona alimentació dels productes de proximitat.

A primera hora el matí va començar amb un esmorzar, gentilesa de l’Associació de Comerç de Caldes de Malavella. Va seguir amb una demostració de cuina amb Germà Coenders, autor de “202 receptes històriques i tradicionals catalanes sense carn ni peix”. Aquestes activitats, que es realitzaven al pati de Cal Ferrer, van aplegar una vintena de persones.

A les 11h, coincidint amb la “inspiració culinària” (nom que rebia la demostració de Germà Coenders) començava a la biblioteca l’activitat Sopa de Pedra i altres contes verduleros, amb la pallassa La Bleda pel públic més jove. El matí finalitzava als Jardins de la Biblioteca amb un taller de jocs infantils tradicionals a càrrec de l’entitat Jocs al segon. Una cinquantena de nens i nenes van assistir a aquest taller on podien experimentar amb bitlles catalanes, rutlles i altres jocs.

Entre mig, els castellers de les Gavarres van fer un pilar de quatre a la Plaça de l’Ajuntament Vell en motiu del seu segon aniversari.

A l’hora de dinar diferents restaurants de la zona (Balneari Prats, Balneari Vichy Catalan, Hostal Esteba, Restaurant Ca la Manela, Bar Tèrmic i Restaurant Cal Nap) van preparar menús literaris en els quals, inspirats en algun autor o autora i les seves obres, es construïa una proposta culinària expressament per a la ocasió.

La presentació de llibres de la tarda va ser un èxit que va omplir la sala de Cal Ferrer de la Plaça. Judit Pujadó va presentar “Catalunya bull” I Pruden Panadès “Cosins de Tarzan”.

Una de les activitats estrella va estar el concurs de pilotes d’escudella. Es feia un concurs de pilotes d'escudella perquè el plat estrella d'enguany era la sopa, al voltant d'aquest plat voltaven la resta d'activitats. 7 persones van inscriure’s al concurs que van valorar crítics gastronòmics, cuineres i autors de llibres de cuina. Els premis en joc eren una estada amb esmorzar per a dues persones a l’hotel Camiral i un sopar per a dues persones al restaurant del Balneari Vichy Catalan. Els menuts de casa també van participar: en joc hi havia classes de golf infantil al PGA. Aquesta activitat va fer que més d’una cinquantena de persones s’acostessin al pati de Cal Ferrer Vell per veure com avançava el concurs.

A les 20h començava puntual el teatre per a adults a Cal Ferrer, que era una adaptació del llibre Cosins de Tarzan de Pruden Panadès protagonitzat per Cristina Cervià i Domènec Boïgas. El bar Tèrmic va oferir una degustació popular i gratuïta d’escudella en acabar l’obra i per últim a la biblioteca es va poder gaudir d’un concert de Blues a càrrec de Tòfol Martínez Trio en el que hi van assistir una trentena de persones.

Les bones temperatures i la diversitat d’activitats fan que aquesta tercera edició hagi estat de les més exitoses que s’han fet fins el moment. El nombre de visites que havia rebut l’entrada de El gust de la paraula a la web de la Oficina de Turisme (més de 6.000) també feia pensar que la jornada acabaria amb un bon balanç. De fet, fins ara s’havia fet El gust de la paraula cada diversos anys, però la previsió és que d’ara endavant sigui una proposta turístico-gastronòmica fixa en el calendari caldenc. Un dels encerts de la proposta és que els llocs on es desenvolupen les activitats estan molt propers entre sí, fet que “afavoreix el flux de gent entre Cal Ferrer i la Biblioteca” deia Mercè Rossell, regidora de cultura.

L’alcalde de Caldes de Malavella, Salvador Balliu, parlava de la importància de fer activitats tan originals com aquesta “perquè actualment hi ha una proposta cultural molt extensa al territori català, i jornades com aquestes que són tan originals es desmarquen de la resta. Prova d’això és el premi que es va rebre en la passada edició. Aprofitant aquesta embranzida que ens ha donat el premi volem acabar de consolidar El gust de la paraula”.

Tornar al principi