Menu

Es reprèn l’excavació al Jaciment del Camp dels Ninots

La setmana passada es va iniciar l’excavació al jaciment del Camp dels Ninots que s’allargarà fins al 3 de juny. Serà la primera excavació després que l’any 2014 no hi hagués campanya i que l’any passat s’hi fes una prospecció per tenir un registre continu dels sediments del volcà i per conèixer-ne l’estructura.

13-05-16-excavacions-jaciment-camp-dels-ninots-4

Enguany doncs, tornen els treballs d’excavació al sector de ca l’Argilera amb l’objectiu de recuperar nous fòssils que permetin estudiar com era la zona fa 3,1 milions d'anys. El moviment de terres ja es va fer la setmana passada però l'excavació no va poder començar amb condicions fins el dimecres a causa de la pluja. Amb el temps més estable, l'equip ja ha fet les primeres troballes, com ara un esquelet fossilitzat de tortuga i empremtes de fulles i és optimista respecte a trobar més restes. Durant la setmana que, un grup de restauradors extrarà les restes que es vagin trobant i que posteriorment s'estudiaran. 

Pel que fa a les tasques de divulgació, l'equip atendrà la visita de les escoles i de l'institut de Caldes de Malavella i el dissabte 21, a les 11 del matí, s’organitzarà una visita oberta al públic interessat a saber les troballes que s’hi hauran fet. A més, enguany s’aprofitarà la campanya d’excavació per inaugurar la primera fase del circuit turístic de jaciment del Camp dels Ninots que permet tenir in situ una àmplia explicació de diversos aspectes del Camp dels Ninots a través de panells informatius instal·lats al llarg del jaciment. Aquest itinerari ha estat promogut per l'Ajuntament de Caldes de Malavella i realitzat per membres de l'IPHES.

L’equip de l’IPHES (Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social) està dirigida, com cada any, pels caldencs Gerard Campeny i Bruno Gómez. És un grup multisciplinar de geòlegs, paleontòlegs, arqueòlegs, restauradors i hi col·laboren estudiants del Màster Erasmus en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana de la Universitat Rovira i Vigili de Tarragona, i de de les universitats de Vic i Barcelona.

13-05-16-excavacions-jaciment-camp-dels-ninots-1


13-05-16-excavacions-jaciment-camp-dels-ninots-2

13-05-16-excavacions-jaciment-camp-dels-ninots-3  
Empremtes de fulles

13-05-16-excavacions-jaciment-camp-dels-ninots-5 

Tornar al principi