Menu

Dissabte 21, inauguració de la senyalització del Camp dels Ninots i visita guiada a l'excavació d'enguany

Aquest dissabte 21 de maig a les 11 del matí s'inaugurarà la primera fase de la senyalització del jaciment del Camp dels Ninots i una visita guiada a l'excavació d'enguany.

22-12-15-senyalitzacio-camp-dels-ninots-1
Les figures que donen la benvinguda al circuit senyalitzat

L'excavació s'està fent enguany al sector de Ca l'Argilera i s'hi pot accedir pel camí antic de Sant Sebastià, a l'alçada de Can Fornaca. Per fer més fàcil l'accés, s'ha programat una sortida en grup a tres quarts d'11 des de la Comissaria de la Policia per anar caminant fins a l'indret.

Els directors de l'excavació i membres de l'IPHES (Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social), els caldencs Gerard Campeny i Bruno Gómez explicaran els resultats de la campanya d'enguany i els situaran en el context de totes les troballes fetes en tots aquests anys d'excavacions. Allà atendran les consultes i dubtes dels visitants. 

13-05-16-excavacions-jaciment-camp-dels-ninots-4
Imatge de l'excavació d'enguany

L'acte d'inauguració de la primera fase de senyalització del jaciment del Camp dels Ninots comptarà amb la presència de l'Alcalde de Caldes de Malavella, Salvador Balliu, i de diversos regidors de l'Ajuntament. Les explicacions aniran també a càrrec de Gerard Campeny i Bruno Gómez.

La senyalització
22-12-15-senyalitzacio-camp-dels-ninots-1

En aquesta primera fase, s'han instal·lat un seguit de figures de ferro forjat que simbolitzen els ninots de Caldes amb el nom de "Camp dels Ninots" al davant. Aquestes escultures donen la benvinguda al visitant i marquen l'inici de la ruta ja que hi ha el primer plafó explicatiu: "El Camp dels Ninots: la Pompeia del Pliocè". Des d'aquest punt, situat al camí de Sant Sebastià just després del trencant que du a Can Mateu i Can Tranquil, el circuit, degudament senyalitzat, mostra un altre plafó informatiu a la cruïlla per anar a Can Tranquil ("Una fauna subtropical: bòvids, rinoceronts i tapirs"), un altre a Can Tranquil ("Del foc a l'aigua: un jaciment dins d'un volcà") i un últim a Can Mateu ("Un clima subtropical al mediterrani: l'aigua, font de vida"). Aquest itinerari ha estat promogut per l'Ajuntament de Caldes de Malavella i realitzat per membres de l'IPHES.

22-12-15-senyalitzacio-camp-dels-ninots-2
El primer cartell informatiu

22-12-15-senyalitzacio-camp-dels-ninots-3
La ruta està ben senyalitzada

22-12-15-senyalitzacio-camp-dels-ninots-5
El segon cartell informatiu

22-12-15-senyalitzacio-camp-dels-ninots-6
El tercer cartell informatiu

22-12-15-senyalitzacio-camp-dels-ninots-7
El tall geològic

22-12-15-senyalitzacio-camp-dels-ninots-8
El quart cartell informatiu

Queda pendent per una segona fase instal·lar tres plafons més que completin el circuit i que se situaran a mig camí de Can Tranquil i de Can Pol, a Can Pol i als habitatges de Nostra Senyora de la Llum, així com un panell explicatiu en un tall geològic situat a prop de Can Tranquil.

El Castell de Caldes
La senyalització del Camp dels Ninots va rebre una subvenció de 35.433,34 € per part de la Generalitat i se suma a les obres que estan a punt d'acabar-se al Castell de Caldes per ubicar-hi el Centre d’interpretació sobre el termalisme i el Camp dels Ninots. L'edifici acollirà l'exposició  i els tallers que seran el punt de referència per explicar la importància de les troballes fetes al Camp dels Ninots tant als visitants com a centres escolars. Serà igualment el lloc on s'ubicarà el laboratori i on s'allotjarà l'equip durant les excavacions. Aquest segon projecte també va rebre pel seu interès una altra subvenció de la Generalitat per import de 260.150 €.

La intenció de l'equip de govern és que aquestes actuacions representin un impuls per al turisme de Caldes de Malavella i que siguin un complement a altres atractius del municipi com són les aigües termals, els balnearis, les Termes Romanes, el modernisme, les rutes a peu i en bici i el golf, entre altres. També serà una eina perquè els caldencs coneguem una mica més les característiques d'aquest jaciment tant important.

El jaciment del Camp dels Ninots
22-12-15-senyalitzacio-camp-dels-ninots-4
Vista general del jaciment

El jaciment del Camp dels ninots està situat en el cràter d'un volcà d'uns 275.000 m² que es va extingir i es va omplir d’aigua donant lloc a un llac en el qual es van anar acumulant sediments fins a omplir-se i assecar-se. Al Camp dels Ninots s'hi ha trobat una gran quantitat d’esquelets sencers de grans i petits vertebrats, entre els quals rinoceronts, tapirs i bòvids, tortugues, granotes verdes, ofegabous, tritons palmats, peixos d’aigua dolça i aus. L’elevat nombre d’individus que conté en suggereix una mort sobtada, probablement produïda per la inhalació de gasos del volcà. Les característiques de l'aigua, rica en minerals, n'ha permès un grau de conservació extraordinari, en molts casos amb els esquelets sencers i amb els ossos sense haver-se separat.

També destaquen la gran quantitat de restes vegetals, especialment d’empremtes de fulles, tiges i llavors, així com un important registre de pol·len. Aquestes dades han permès reconstruir l’ecosistema vegetal, des de la vegetació aquàtica i amfíbia, fins al bosc de ribera, formada sobretot per verns, i la de més enllà del llac, amb laurisilva, alzinars subtropicals, grèvols i arbres caducifolis com ara els noguers. La presència d'ocupació humana al nord i nord-est del jaciment, on s’han recuperat restes de finals del Plistocè, aporta alt valor geològic i paleontològic al Camp dels Ninots.

Els estudis paleoclimàtics i de reconstrucció paleoambiental al Camp dels Ninots i les dades que aporten esdevenen cabdals per al coneixement del clima i el paisatge d’aquesta regió durant el Pliocè, fa uns 3,2 milions d'anys.

La importància es fa palesa cada cop més per les publicacions científiques internacionals i un reconeixement recent d'aquest fet és que el Govern de la Generalitat va declarar el Camp dels Ninots Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) el 17 de novembre passat, concretament, en la categoria de zona paleontològica.

22-12-15-senyalitzacio-camp-dels-ninots-9
Imatge d'una campanya d'excavacions del Camp dels Ninots

L'excavació
L’excavació al jaciment del Camp dels Ninots la fa l’IPHES i està dirigida, com cada any, pels caldencs Gerard Campeny i Bruno Gómez. És un grup multidisciplinar de geòlegs, paleontòlegs, arqueòlegs, restauradors i hi col·laboren estudiants del Màster Erasmus en Arqueologia del Quaternari i Evolució Humana de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, i de de les universitats de Vic i Barcelona.

Fruit de l'interès per donar a conèixer el jaciment, l'equip haurà rebut durant els dies de campanya les visites les escoles La Benaula i Sant Esteve i de l'institut de Caldes, així com d'estudiants de la Universitat de Girona i de l'institut de Santa Coloma de Farners. Aquí teniu algunes fotos de l'actual campanya.

13-05-16-excavacions-jaciment-camp-dels-ninots-4

13-05-16-excavacions-jaciment-camp-dels-ninots-1

13-05-16-excavacions-jaciment-camp-dels-ninots-2

13-05-16-excavacions-jaciment-camp-dels-ninots-3 

13-05-16-excavacions-jaciment-camp-dels-ninots-5

Tornar al principi