Menu

Caldes de Malavella recull més de 16 tones de roba solidària

Caldes de Malavella recull més de 16 tones de roba solidària

Caldes de Malavella ha recollit 2613 kg de roba al 2017 amb l’Empresa d’Inserció ADAD L’Encant SLU i la Cooperativa Roba Amiga.

Ens han fet arribar aquestes dades sobre les quantitats de roba recollida al municipi:

1r trimestre: 446 kg

2n trimestre: 753 kg

3r trimestre: 778 kg

4rt trimestre: 636 kg

També ens han explicat:

Des de Roba Amiga han continuat immersos en projectes de comunicació i sensibilització. De fet, durant la Setmana Europea de prevenció de Residus (Del 18-24 de novembre del 2017) han fet possible el visionar en cinemes del primer Stop Motion realitzat per la productora Rolalá amb l’objectiu d’arribar d’una manera divertida a la majoria de població de totes les edats i sensibilitzat i informar de què i com depositar el residu tèxtil en els contenidors taronges repartits per tota la geografia catalana. 

En aquest visionat es planteja el contenidor de roba usada com una fracció més a tenir en compte i que forma part de la resta de contenidors de selectiva que veiem als nostres carrers.  

Des de roba amiga i l’Empresa d’Inserció ADAD L’Encant SLU donaven les gràcies a la contribució de Caldes de Malavella que ha permès continuar realitzant la important tasca social de crear llocs de treball per a col·lectius en risc d’exclusió. 

 

Gràcies a tots per fer-ho possible!!

Paral·lelament, des de la Fundació Humana es recuperen més de 16 tones de roba usada a Caldes de Malavella.

Humana recupera més de 16 tones de roba usada

Caldes de Malavella amb una finalitat social i ambiental

• Les donacions confirmen la confiança de la ciutadaniper un model de gestió del residu tèxtil amb finalitat social.
• La reutilització i reciclatge de la roba recuperada evita lemissió de 52 tonede CO2.

Generdel2018

Humana Fundación Pueblo para Puebloorganització que des del 1987 promou la protecció del medi ambient mitjançant la reutilització del tèxtil i duu a terme programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia, i també d’ajuda local al territori més properha recuperat16.460kg de tèxtil usataCaldes de Malavellaal 2017

Ledonacionsrepresenten un augment del 8,2% respectel’any anterior (15.212kg), confirmant la confiançade la ciutadaniaper un model de gestió del residu tèxtil amb finalitat socialEl tèxtil és la fracció recollida selectivamentamb potencial daprofitament més gran, pesobre del vidre, el paper, l’orgànica o el plàstic.

La roba procedeix delstrescontenidors d’Humana on es dipositala roba, el calçatels complements i el tèxtil de la llar que ja no s’utilitzeni als qualsHumanadóna una segona vida. El servei de recollida del tèxtil és gratuït i representa un estalvi important en les despeses de recollida i eliminació dels residus sòlids urbansL’objectiu de la Fundació és que la recollida selectiva de roba usada i la seva preparació per a la reutilització es consolidin com a part fonamental de la gestió de residus.

Un actiu que genera progrés

Àgata Soler-Roigresponsable de l’àrea de Recollida d’Humana aCatalunyavalora així el balanç en larecollida selectivaCada vegada hi ha més interès per part de la ciutadania i de les administracions per reduir la quantitat de residus i allargar la vida de la roba que està en bon estat. Mitjançant la recuperació de la roba usada, disminuim el volum de residus impropis que acaben en altres fraccions, a més de possibilitar-ne la reutilització i recuperar-ne les matèries primeres. Ho fem per dotar a aquests recursos d'una finalitat social, ja que laroba que què ens desfem és un actiu que, gestionat degudament, esdevémotor de progrés al territori i generador de fons per a la cooperació al desenvolupament a l'hemisferi Sud”. 

I afegeix: “Com a especialistes en preparació per a la reutilització, gestionem les donacions de roba i calçat usat per obtenir el màxim aprofitament del residu tèxtil, donant-li una segona vida i afavorint amb això un model d'economia circular. Així, convertim els residus en recursos perquè siguin utilitzats una vegada i una altra, contribuint així a una societat econòmica i socialment sostenible”.

El benefici ambiental

Humana va ser pionera a Espanya en la recollida i preparació per a la reutilització de roba usada: va començar-ne l’activitat al 1987, utilitzant contenidors de fusta, substituïts posteriorment pels actuals metàl·lics que garanteixen alts de nivells d’usabilitat i seguretat. En 31 anys de recollida selectiva, la col·laboració dels ciutadans ha permès recuperar 294.344 tones de roba, l'equivalent a omplir més de quatre vegades un gran estadi de futbol. 

Després de l'orgànica, els envasos i plàstics, el paper i el cartró, i el vidre, el residu tèxtil és la cinquena fracció que més generen els catalans i la que presenta el percentatge de valorització més alt (per sobre del 90%). No obstant això, només una de cada 10 peces que ja no volem té una segona vida; a la resta no se li dóna un tractament apropiat cosa que n’impossibilita el reaprofitament. D'aquí la importància de conscienciar a la ciutadania de la necessitat de la recollida selectiva.

La reutilització i el reciclatge del tèxtil contribueixen a l'estalvi de recursos, la protecció del medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic. Redueixen els residus en els dipòsits controlats i en les plantes incineradores, així com l'emissió de gasos d'efecte hivernacle. Cada kg de roba que es reutilitza i no és incinerat evita l'emissió de 3,169 kg de CO2, segons dades de la Comissió Europea

Lemés de 16 tones recollideal 2017 representenun estalvi de 52 tones de CO2 a l’atmosfera, cosa que el planeta agraeix

El benefici social:ocupació verdai cooperació

D'altra banda, la gestió del residu tèxtil  dos grans beneficis socials: el primer és la generació d'ocupació verda i la contribució a l'economia social, ja que fomenta la creació de llocs de treball inclusius, estables i de qualitat: Humana compta amb una plantilla en augment gràcies a que genera una ocupació indefinida per cada 36.000 kg de tèxtil recollit.

El segon és l'aportació de recursos a projectes de cooperació al desenvolupament. Després de tres dècades d'activitat, 2,4 milions de persones s'hagin vist involucrades en els projectes de desenvolupament que Humana duu a terme als països del Sud de la mà de socis locals. Ha destinat més de 30 milions d'euros per a la formació de professors de primària, l'impuls de l'agricultura sostenible enfortint les capacitats depetits agricultors o els programes de lluita contra el VIH/SIDA, entre altres accions de desenvolupament.

Jerarquia de gestió de residus

La roba dipositada en els contenidors d'Humana tenen dues destinacions: al voltant del 60% es tracta a les plantes preparació per a la reutilització de la Fundació (tres: a Madrid, l’Ametlla del Vallès i Granada) i la resta es ven a empreses de reutilització i reciclatge. 

Les peces tractades tenen les següents destinacions:

• El 62% es prepara per a la reutilització: el 13% es destina a les botiguessecondhand d'Humana al país i el 49% s'exporta, principalment a l’Àfrica, on és venut a preus de mercat per generar-hirecursos per a la cooperació al desenvolupament.
• El 28% es troba en un estat que no en permet la reutilització i es ven a empreses de reciclatge per a què elaborin altres productes (mantes, aïllants o draps per a la indústria d'automoció).
• El 6% es destina a valorització energètica.
• El 4% s'envia a un centre de tractament de residus per a disposició final: són productes que no es poden reutilitzar, ni reciclar ni valoritzar energèticament.

Sobre Humana Fundación Pueblo para Pueblo

Humana FundaciónPueblo para Pueblo promou des del 1987 la protecció del medi ambient a través de la reutilització del tèxtil i desenvolupa programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia així com de suport local al territori més proper. La Fundació duu a terme campanyes de sensibilització entorn de la importància de la reutilització i el reciclatge de tèxtil per a la protecció del medi ambient i com a font de recursos per a la cooperació als països del Sud.  més de 550 empleats. Forma part de la Federació Humana People to People, que agrupa a organitzacions de 31 països.

 La fotografia és de la planta de l’Ametlla de Mar on es fa la classificació de la roba. 

Tornar al principi