Menu

Caldes homenatja Joan Vendrell, mort a Mauthausen

L'Ajuntament de Caldes de Malavella ha homenatjat avui Joan Vendrell i Valentí, un caldenc que va morir l'any 1943 al camp d'extermini nazi de Mauthausen.

05-05-16-xerrada-mauthausen-homenatge-joan-vendrell-2
Familiars de Joan Vendrell

05-05-16-xerrada-mauthausen-homenatge-joan-vendrell-4
El nebot, Esteve Vendrell, adreçant unes paraules durant l'homenatge

Petita nota biogràfica
Joan Vendrell va néixer a Caldes l'any 1913 i després d'unes estudis brillants va acabar exercint de comptable a Barcelona. Va ser militant de la POUM (Partit Obrer d'Unificació Marxista) i va participar a la Guerra Civil Espanyola a favor (1936-39) del bàndol republicà. Amb la derrota l'any 1939, va agafar el camí de l'exili i de la deportació als camps de refugiats francesos primer i, després d'una temporada en les companyies de treballadors refent fortificacions entre els Països Baixos i Alemanya, ja sota domini nazi, va iniciar un periple per diversos camps de presoners (Holanda, Alemanya i Àustria) fins arribar el 19 de desembre de l'any 1941 al camp d'extermini de Mauthausen on va trobar la mort el 10 de març de 1943.

L'acte d'homenatge
L'acte d'avui s'ha realiltzat a la placa que l'Ajuntament té en record a Joan Vendrell situada a la plaça que precisament du com a nom "Amical de Mauthausen". La cerimònia ha consistit en unes lectures, parlaments de familiars i de l'alcalde, Salvador Balliu, i una ofrena floral. S'emmarca en la commemoració del 71è aniversari de l'alliberament del camp de concentració nazi de Mauthausen per part de les tropes aliades.

05-05-16-xerrada-mauthausen-homenatge-joan-vendrell-3
Presentació de l'acte

05-05-16-xerrada-mauthausen-homenatge-joan-vendrell-5
Lectura, al costat de la placa d'homenatge i recordatori

05-05-16-xerrada-mauthausen-homenatge-joan-vendrell-7
Paraules de l'alcalde

05-05-16-xerrada-mauthausen-homenatge-joan-vendrell-8

Prèviament, la Biblioteca ha acollit una xerrada sota el títol "Els deportats republicans als camps de concentració" de la mà de Rosa Toran, membre de l'Associació Amical de Mauthausen i autora de diversos llibres al voltant d'aquesta temàtica com "Vida i mort dels republicans als camps nazis", "Los campos de concentración nazis. Palabras contra el olbido" i "Joan de Diego".

05-05-16-xerrada-mauthausen-homenatge-joan-vendrell-1
Xerrada amb Rosa Toran

Tornar al principi